preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina

 

Rođen je u Vinkovcima 1858. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Beču je završio visoku školu šumarstva da bi nakon toga deset godina službovao kao upravitelj u kraljevskoj šumariji u selu Lipovljanima. Posljednjih desetak godina života proveo je teško bolestan u Vinkovcima, u kojima je i umro 1906. godine.

U svojoj autobiografiji napisao je: «Nakon šestogodišnjeg potucanja kao službenik smirim se napokon kao upravitelj šumarije u Lipovljanima, selu novskog kotara, županije požeške. Na tom zabitom seocu, bez pošte i brzojava, proživio sam deset godina, te što bi drugomu možda bio taj život kao robovanje, za mene je bio slast i uživanje, kakvog ja valjda više neću doživjeti. Daleko od svjetske vreve, sprovodio sam dane među knjigama i šumama. Sve što mi je negda mladenačko srce željkovalo, sve mi je to naravi šumske službe samo po sebi nadavalo. Prostrane hrastove šume – moje kraljevstvo – tihi seoski mir i ničim nepomućeno moje duševno zadovoljstvo, to su ona tri blaga, koja se u sadanjem fin de siecleu rijetko kada nalaze ujedinjena. Ushićenje novelističkom prozom I. S. Turgenjeva i unutrašnja potreba potakli su Josipa Kozarca da sw prihvati pera.

Slavonska šuma, slavonsko selo i slavonski grad odnosno slavonske prirodne ljepote, slavonske gospodarstvene i društveno – političke prilike  nastale pojavom prvih kapitalističkih odnosa Kozarac je prikazao u svojim proznim crticama i pripovijetkama (Slavonska šuma, Biser - Kata, Tri dana kod sina, Mira Kodolićeva, Tena, Tri ljubavi) i u svojim romanima (Mrtvi kapitali, Među svijetlom i tminom). Pisao je i pjesme i drame kojima se nije potvrdio kao zapažen pisac.

Tena je najbolji iskaz piščeva viđenja i doživljavanja Slavonije njegova vremena. Ponižavajući životni put Tene koja se prepušta lakom životu i na kraju se, nakon svih poraza i poniženja, vraća početnoj ljubavi - Beraneku, izraz su Kozarčeva vjerovanja u mogućnosti povratka normalnome i razumnom životu utemeljenome na iskrenoj ljubavi i radu.

Istinu o slavonskoj stvarnosti Kozarčeva doba pisac je najbolje prikazao u Mrtnim kapitalima, romanu koji nema veće literarno - umjetničke vrijednosti, ali koji upozorava na određene društvene pojave prisutne u slavonskom selu (raslojavanje i osiromašenje sela, bijeg sa zemlje, iz sela u grad, pojave nekulture u slavonskom selu i sl.). Kozarac zagovara povratak selu i zemlji.

Svojim pripivjedačkim temama Kozarac je prilazio i kao čist realist, čovjek koji želi objektivno prikazati stvarnost slavonskog sela, i kao umjetnik – lirik Kozarčeva Slavonska šuma upravo je spoj tih dviju Kozarčevih literarnih osobitosti: objektivnosti i lirizma.Ta prozna crtica o slavonskoj šumi doima se kao pjesma u prozi, ali i kao «gospodarstveni uzorak» o tome kako se pravilno treba iskorištavati šumsko bogatstvo. Kozarac je jedan od prvih hrvatskih pisaca koji je mnoge stranice svoje pripovjedačke proze posvetio ženi, mnogim psihološkim problemima njezina odnosa s muškarcem, življenja u obitelji, braku, u složenim društvenim odnosima koji vladaju u piščevu vremenu.

Zbog ljubavi prema Slavoniji, Kozarčevoj i našoj, zbog postojanosti i ukorijenjenosti u njezino tlo čvrstoćom slavonskog hrasta, zbog vjere da je zemlja majka i hraniteljica, a ne mrtvi kapital, našoj smo školi dali ime OŠ Josipa Kozarca.


Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
 

mali DOKU art Bjelovar 2016.

"Tomislav" MD "Bapatuljak" OŠ Josipa Kozarca Slatina

Koliko je sati?

 

Raspored zvona

ENERGETSKA OBNOVA

Vijesti vezane uz energetsku obnovu pogledajte u mapi "ENERGETSKA OBNOVA"

ERASMUS +

idemo u srednju

Korisni linkovi
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Koliko često pratiš vijesti i događanja na Web stranici škole?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 3. 2014.

Ukupno: 211508
Ovaj mjesec: 1267
Ovaj tjedan: 1060
Danas: 83
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina / Nikole Šubića Zrinskog 2, HR-33520 Slatina / os-jkozarca-slatina.skole.hr / ured@os-jkozarca-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju