preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina

 > Naslovnica
Vijesti

„Otpad odvoji i nagradu osvoji !“

Autor: Marko Brijačak, 29. 6. 2017.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike organizirali su nagradni ekološko-edukativni natječaj za sve vrtiće i škole u Republici Hrvatskoj pod motom - Otpad odvoji i nagradu osvoji.

Glavni cilj ovog natječaja bio je (a kao jedna od aktivnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj), edukacija djece i mladih o važnosti očuvanja prirode, recikliranja i pravilnog postupanja s otpadom. Natječaj je trajao od 15.5.2017. do 5.6.2017.

Ovaj natječaj nastojao je približiti djeci i mladima kako sustav gospodarenja otpadom može donijeti veliku promjenu u razmišljanju o otpadu i načinu kako se njime postupa, te kako nas može potaknuti da usvajamo nove, dobre navike u vezi s otpadom, da ga što manje proizvodimo, stare stvari ponovno koristimo, različiti otpad pravilno razvrstavamo, a čime ga pripremamo za recikliranje ili ostale načine prerade.

Učenice Karla Vasiljević, Ivona Bosec i Lorabel Milivojević (učenice sedmog razreda), učiteljica likovne kulture Tatjana Lulić Prpić i učiteljica biologije Brankica Safin, na zabavan i kreativan način su izveli svoj zadatak. Zadatci su mogli biti izvedeni na najrazličitije načine, a na kraju su ti predmeti morali biti izloženi kao eksponati u školskom prostoru (riječ je o starim predmetima koji se više ne koriste, njihovom prenamjenom u smislu pozitivnog utjecaja na okoliš i/ili zadržavanja možebitne funkcije).

U zadatku su učenice koristile staru školsku klupu i stolicu, te plastične čepove. S obzirom da je trebalo izraditi tri eksponata, radovi su morali biti snimljeni u etapama rada fotografijom ili video isječkom. Stara klupa i stolica „presvučene“ su novim dekorativnim slojem PVC čepova. Treći eksponat bila je dekorativna višenamjenska kutija također od PVC čepova. Eksponati u našoj školi se nalaze u školskoj knjižnici.

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i kreativne agencije Organizacija d.o.o., pregledala je sve prijavljene radove i objavila odluku o pobjednicima 12.6.2017. na stranicama natječaja: http://odvoji-osvoji.fzoeu.hr.

U svakoj kategoriji kao pobjednik proglašen je po jedan razred ili grupa, a rezultati su javno objavljeni na istoj web stranici natječaja.

Dodatne informacije o gospodarenju otpadom, vrstama otpada te o tome što se sve može napraviti s otpadom, možemo potražiti na web stranici: http://naviku-usvojimo.hr/

 Fotografije pogledajte na: http://www.os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=685

Učiteljica likovne kulture

Tatjana Lulić - Prpić
Korisni linkovi

 

mali DOKU art Bjelovar 2016.

"Tomislav" MD "Bapatuljak" OŠ Josipa Kozarca Slatina

Koliko je sati?

 

Raspored zvona

ENERGETSKA OBNOVA

Vijesti vezane uz energetsku obnovu pogledajte u mapi "ENERGETSKA OBNOVA"

ERASMUS +

idemo u srednju

Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Anketa
Koliko često pratiš vijesti i događanja na Web stranici škole?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 3. 2014.

Ukupno: 194041
Ovaj mjesec: 2904
Ovaj tjedan: 759
Danas: 15
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina / Nikole Šubića Zrinskog 2, HR-33520 Slatina / os-jkozarca-slatina.skole.hr / ured@os-jkozarca-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju