preskoči na sadržaj

Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt Quadrilla

Autor: Marko Brijačak, 29. 6. 2017.

Tijekom posljednjih mjeseci ove školske godine (od ožujka do lipnja 2017.god.) učenici petog i šestog razreda sudjelovali su u zanimljivom mini projektu, kojeg su vodili učitelji tjelesne i zdravstvene kulture, glazbene i likovne kulture.

 

 

Tijekom ožujka, a uoči proslave Dana škole, učenici 8d razreda sudjelovali su u plesno-glazbenoj radionici Quadrille sa svojom razrednicom, učiteljicom likovne kulture Tatjanom Lulić Prpić. Aktivnost se nastavila u travnju i svibnju gdje su učenici petog i šestog razreda učili prve korake starinskog plesa Quadrille na satovima tjelesne i zdravstvene kulture.

O samom plesu učenici su informirani na satovima likovne kulture. Završni ples bio je zadnji dan škole, 14.lipnja 2017.god. Ples je trebao biti izveden na školskom igralištu, no zbog nestabilnog vremena i lokalnog pljuska održan je u školskoj dvorani, uz prisustvo brojnih učenika viših razreda u gledalištu.

Glazbena podloga bio je jedan klasični orkestralni stavak. Za dobar ton i razglas se pobrinuo učitelj glazbene kulture Rade Perić, za vođenje i uputstva kroz ples učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Matija Hamelec, a za organizaciju plesnih parova u dvorani učiteljice TZK i LK Veselka Čubelić i Tatjana Lulić Prpić. Učenici su organizirani u tri dugačka reda, u parovima po četvoro.

Cilj projekta bilo je upoznavanje učenika sa značajem quadrille kao starinskog plesa te njegovog povijesnog razvoja, njegovih osobitosti u suvremenim prezentacijama i modifikacijama. te uključivanje učenika u projekt s ciljem podizanja kulturološke svijesti i potrebe razvijanja zdravog duha i zdravlja kroz glazbu i društveni ples.

Četvorka ili kvadrilija je povijesni ples sa osnovom kvadratnog formiranja, u kontekstu vojne parade, porijeklom iz Francuske i 18.stoljeća To je ples četiri para (dva po dva suprotstavljena para).

Diplomska (maturalna) parada je ples, događaj, manifestacija koja od 2001. god. okuplja maturante u ples quadrille na gradskim ulicama širom Hrvatske i Europe. Ples se inače odvija na odabrani dan u svibnju, u podne na ulicama gradova, bez obzira na vremenske uvjete.

Ovo je po prvi puta da se organizira ovako složen i brojčano obiman ples u našoj školi i u našem gradu, a sa projektom nastavljamo i slijedeće godine, s obzirom na odličan odaziv i motivaciju učenika!

​Fotografije pogledajte na: http://www.os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=684

 

Učiteljica likovne kulture

Tatjana Lulić Prpić, prof.
Korisni linkovi

 

mali DOKU art Bjelovar 2016.

"Tomislav" MD "Bapatuljak" OŠ Josipa Kozarca Slatina

Koliko je sati?

 

Raspored zvona

ENERGETSKA OBNOVA

Vijesti vezane uz energetsku obnovu pogledajte u mapi "ENERGETSKA OBNOVA"

ERASMUS +

idemo u srednju

Korisni linkovi
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Anketa
Koliko često pratiš vijesti i događanja na Web stranici škole?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 3. 2014.

Ukupno: 194041
Ovaj mjesec: 2904
Ovaj tjedan: 759
Danas: 15
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina / Nikole Šubića Zrinskog 2, HR-33520 Slatina / os-jkozarca-slatina.skole.hr / ured@os-jkozarca-slatina.skole.hr
preskoči na navigaciju