2020-03-24 12:17:48

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Dana 21. ožujka 2020. godine učenici Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina obilježili su Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Iako u nešto drugačijim uvjetima, obuli su svoje šarene čarapice, pogledali edukativnu prezentaciju i crtani film o djevojčici Lei koja kreće u školu. Djevojčica Lea baš je poput nas, samo na 21. paru kromosoma ima jedan kromosom viška (simbolika datuma 21.3. = 21. par kromosoma, 3 kromosoma). 

Down sindrom genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downova sindroma otkrio je francuski genetičar Jerome Lejeune 1959. godine: na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Taj poremećaj prisutan kod svakog čovjeka s Downovim sindromom (nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti). Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Djeca sa sindromom Down topla su, dobrodušna, vedra, vesela, komuniciraju sa svojom okolinom, vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativna, u fazi djetinjstva im je potrebna obitelj, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. No, cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

Zašto obilježavamo Svjetski dan sindroma Down?

I u ovim teškim danima, nismo zaboravili na one kojima je potrebna naša pomoć i podrška. Želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i potaknuti ljude na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom jer - većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu, možemo poboljšati kvalitetu života osoba s sindromom Down.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem ŠARENIH, RAZLIČITIH ČARAPA pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Mnoge internetske stranice za podršku osobama s Downovim sindromom sugeriraju kako kromosomi izgledaju kao čarape, čime se rađa ideja o globalnoj #LotsOfSocks kampanji kao podrška osobama oboljelim od Downovog sindroma, koji imaju dodatni kromosom. Upravo smo iz toga razloga obuli naše šarene čarapice i pružili podršku osobama s Down sindromom. A kako je to izgledalo, pogledajte u nastavku. ☺

Fotografije


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina