2020-03-05 10:47:07

Partneri projekta We little XXi century explorers… ready to map and code our territory po drugi put u našoj školi

U sklopu Erasmus + projekta pod nazivom We little XXI century explorers… ready to map and code our territory u vremenu od 17. do 21. veljače, Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina domaćin je zemljama partnerima u projektu. Učitelji iz Italije, Litve i Poljske došli su tako, po drugi put, na mobilnost u Slatinu, u sklopu istoimenog projekta.

Uvod u posebno pripremljene aktivnosti napravio je školski zbor pod vodstvom učitelja Filipa Jankovića te učenik Ante Benković, koji je odsvirao skladbu na našem tradicionalnom instrumentu, tamburici. Program je zatim preuzela učiteljica Martina Grundler Hrala koja je pozdravila sve prisutne te ih povela na radionice koje su pripremili učitelji i učenici predmetne nastave.

Na satu Hrvatskog jezika učenici su pokazali vještinu pisanja glagoljicom pod vodstvom učiteljice Melite Čmarec te su ujedno gostima pokazali i interpretaciju pjesme Stoljetni kalendar koja je tematski vezana uz projekt. Na satu Vjeronauka, gosti zemalja partnera, imali su priliku vidjeti odabrane spomenike našega grada koje smo izabrali za proučavanje te o njima nešto više saznati upotrebom digitalnih alata Plickers, wordwall i learning apps. Uz učiteljicu Marinu Martinović učenici su pokazali zavidno vladanje digitalnim alatima što je također jedan od ciljeva projekta. Sljedeća postaja bila je dvorana škole gdje ih je dočekala učiteljica Veselka Čubelić i učenici koji su pokazali primjenu kodova u nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture u obliku zabavnog poligona koji su predstavili gostima. Poseban odjel također je sudjelovao u mobilnosti i to radionicom na temu binarnih kodova na malo drugačiji način, pomoću boja i sličica, koju je osmislila učiteljica Andrea Granjaš.

Kako je jedan od ciljeva projekta suradnja s drugim ustanovama i budući da je jedan od partnera u projektu vrtić iz Litve, organiziran je i posjet vrtiću Suncokret gdje su polaznici vrtića demonstrirali svoje znanje engleskog jezika kroz čitanje, pjesmu i ples.

U poslijepodnevnim aktivnostima glavni sudionici bili su učenici razredne nastave. Prvi razredi pokazali su umijeće snalaženja u prostoru tako što su hodali kroz senzornu stazu dok su im ostali učenici iz razrednog odjela davali upute na engleskom jeziku te su pokazali kako pomoću boja na zastavama i kodova odgonetnuti riječi na engleskom jeziku. Aktivnosti s učenicima priredila je učiteljica Katarina Pejić. Drugi razred učiteljice Dijane Vuković pokazao je maštovito kretanje u prostoru uz pomoć priče i kodova kojima su se koristili kako bi došli do cilja te kodnu abecedu gdje se rukama može pokazati svako slovo. Treći razred pokazao je znanje davanja uputa te objašnjavanja plana mjesta na engleskom jeziku i zanimljivu igru također uz pomoć kodova koje je pripremila učiteljica Nadin Cuca.

U daljnjem planu aktivnosti tijekom mobilnosti gosti zemalja partnera posjetili su Osijek gdje su imali priliku razgledati brojne znamenitosti grada kao što su Trg Ante Starčevića, Most mladosti, Europsku aveniju te stari dio grada, Tvrđu i uživati u ljepotama i okusima centra Slavonije. Tijekom posjeta obišli su i Muzej Slavonije te Arheološki muzej.

Posljednji dan mobilnosti bio je posvećen posjetu centra Virovitičko-podravske županije, gradu Virovitici. Partneri su posjetili središnji ured županije gdje ih je dočekao župan kojemu su predstavili projekt. Uslijedila je šetnja gradom koja je vodila do Gradskog muzeja Virovitica te crkve sv. Roka, franjevačkog samostana te njihovog muzeja. Posjet naših dragih partnera završio je ručkom u restoranu Zlatni klas. Fotografije svih dana mobilnosti pogledajte u galeriji.


 


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina