2020-02-03 09:56:58

Obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u svijetu se obilježava 27. siječnja. Naime, ove se godine napunilo 75 godina od oslobođenja zloglasnog koncentracijskog logora Auschwitz te smo u školi odlučili obilježiti taj događaj na način kako još nikada nismo. Odlučili smo upriličiti igrokaz/predstavu o četvero mladih ljudi koji su živote izgubili tijekom holokausta. Njihova imena su Anne Frank, Lea Deutsch, Abramek Koplowicz i Petr Ginz.

Ideju o igrokazu dobili smo od jedne osnovne škole iz koje je i proizašao tekst, no naša se verzija razlikovala u tome što smo igrokaz upotpunili slikokazom fotografija iz života Anne, Lee, Abrameka i Petra. Na taj smo način željeli pokazati kako ti likovi nisu izmišljeni, nego su stvarne osobe koje su uistinu postojale i kako su izgubile živote samo zato što su Židovi. Broj od 6 milijuna stradalih, od čega je milijun i petsto tisuća djece, u svega 12 godina progona Židova, čini se preapstraktnim našim učenicima, stoga najbolje uče o holokaustu ukoliko se obrađuje na sudbini pojedinca koji je imenovan.

Učenici, koji su na trenutak oživjeli mlade u igrokazu, su učenici 6. razreda Lana Fotez, Uma Milaščević, Karlo Martinović i Mateo Rončević, dok je pripovjedačica bila Nika Filković. U pozadini su stajali ostali učenici 6. razreda s upaljenim svijećama. Nakon završetka igrokaza poslušali smo pjesmu Angels fall first, a sa zadnjim taktovima pjesme učenici su puhnuli u svijeće i ugasili ih, simbolizirajući na taj način stradanja u holokaustu za milijun i petsto tisuća djece.

S ponosom iskazujemo kako su svi nazočni u holu škole, u kojemu je predstava izvođena, od početka do kraja pozorno slušali riječi učenika-glumaca te je vladala nevjerojatna pažnja i dostojanstvo koji ukazuju da smo učinili ispravnu stvar kada smo odlučili organizirati obilježavanje Dana sjećanja na holokaust na ovakav način. Velike pohvale našim učenicima-glumcima, kao i svima drugima koji su sudjelovali u ovoj predstavi.

Osim učenika, koji su sudjelovali u ovoj predstavi, i nekoliko je učitelja, a i stručni djelatnici škole, dali su svoj doprinos obilježavanju ovog tužnog događaja. Vjeroučiteljica Marina Martinović, sa svojim je učenicima, provela istraživanje o svecima Katoličke crkve ubijenim u Auschwitz i o papi Franji u Auschwitzu. Izrađeni su plakati koji su izvješeni u holu škole. Učiteljica Likovne kulture Tatjana Lulić-Prpić dojmljivo je ukrasila hol škole prigodnim sadržajima, dok je učiteljica Engleskog jezika Dražena Vujanović sudjelovala u izboru pjesme i provjeri njenog teksta na engleskom jeziku. Knjižničarka Jelena Martinović pripremala je svijeće i ambijent za predstavu te nam je ustupila prostor knjižnice za potrebne probe. Učiteljica Hrvatskog jezika Snježana Tot uvježbala je s učenicima igrokaz i pripremala ih za nastup, a učiteljica Povijesti Martina Grundler Hrala izradila je slikokaz.

Čitajući, za lektiru, Dnevnik Anne Frank i učenici 8. a i b razrednog odjela dali su svoj doprinos obilježavanju ovog tragičnog događaja u svjetskoj povijesti, a učenica 8. b razrednog odjela Mia Janečić, za tu je prigodu, izradila plakat o životu Anne Frank.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta pridružili su se i učenici 8. c razrednog odjela kreativnim radionicama na satu Hrvatskoga jezika kod učiteljice Melite Čmarec.

U uvodnom dijelu sata čitali su ulomke iz Dnevnika Ane Frank i potom pogledali dokumentarni film Kratki život Ane Frank. Drugi dio sata u skupinama su pristupili interpretaciji i uspoređivanju povijesnih okolnosti Drugoga svjetskoga rata i književnoga djela Ane Frank.

Na temelju istraženih povijesnih podataka izrađivali su psihološki profil Adolfa Hitlera, u ulozi ambasadora mira pisali su pismo svim narodima svijeta promičući ideju mira i jedinstva i nacrtali logo mira, pisali su dramatizaciju ulomka književnoga djela Ane Frank koju su ujedno i odglumili u razrednom odjelu te su osmislili kratku emisiju u kojoj su predstavili Dnevnik interpretirajući ga s obzirom na njegovu povijesnu važnost u Europi i svijetu te doprinos književnoj sceni.


 

U galeriji fotografija možete vidjeti konačni rezultat ove vrlo uspješne suradnje.


 

Martina Grundler Hrala


 


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina