2020-01-07 11:24:52

Školski medni dan

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu program je Ministarstva poljoprivrede kojim se provodi edukacija djece i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu.

Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati njihove prehrambene navike s ciljem trajnog povećanja udjela meda u njihovoj prehrani, Program se od 2018. godine provodi u prvim razredima osnovnih škola. Svrha provedbe Programa je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazivanje na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Ciljevi programa su:

promocija meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku (prepoznatljivost proizvoda)

povećanje unosa meda u prehrani djece

podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane

educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Dana 9. prosinca 2019. godine, povodom obilježavanja blagdana svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, učenicima prvog razreda matične i područnih škola (Donji Meljani, Novi Senkovac, Kozice i Sladojevci) podijeljen je med zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u Nacionalnu staklenku volumena 370 mL. Uz med, učenici su dobili i promotivnu knjižicu Pčelica Jelica i medo Edo. Ukupno je podijeljeno 54 staklenke meda.

Fotografije


 


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina