2019-11-12 15:12:13

Trasnacionalni projektni sastanak na Tenerifima

Učiteljice naše škole Željka Kurtović i Hana Tepeš te knjižničarka Jelena Martinović od 1. do 8. studenog sudjelovale su na 4. trasnacionalnom projektnom sastanku u španjolskom gradu Santa Cruz de Tenerife. Četvrti po redu transnacionalni sastanak održan je u okviru Erasmus+ KA2 projekta „Be the change...you want to be!“, u kojem, uz našu školu, sudjeluju i osnovne škole iz Grčke, Rumunjske, Italije, Litve i Španjolske.

Učiteljice su prigodnim svečanim programom srdačno ugostili i dočekali domaćini susreta, predstavnici škole CEIP Tagoror, multietničke škole u perifernome djelu Santa Cruza. Na transnacionalnom projektnom sastanku učitelji i koordinatori projekta prezentirali su provedene aktivnosti, iznijeli primjere dobre prakse te dogovorili nadolazeće projektne aktivnosti. Sudionici projekta imali su čast u svečanoj gradskoj vijećnici susresti i upoznati gradonačelnicu Santa Cruza Patriciju Hernandez. U sklopu projektne mobilnosti učitelji su obišli i razgledali brojne prirodne i kulturne znamenitosti Tenerifa: lučki grad Puerto de la Cruz, bivši glavni grad Garachico koji je u 18. st. zatrpao vulkan te mjesto Icod de los Vinos, u kojem se nalazi El Drago Milenario ili zmajevo drvo, staro između 1000 i 3000 godina, za koje se vjeruje da je najstarije drvo na svijetu. Projektni tim imao je priliku posjetiti i najveći europski solarni opservatorij u sklopu nacionalnog parka Teide, vulkanske planine visoke čak 3,718 metara. Učitelji su razgledali i povijesni i sveučilišni grad La Lagunu, koji ima status zaštićenog UNESCO-ovog spomenika kulture.

Glavni su ciljevi projekta „Be the change...you want to be“ osposobiti učenike da postanu aktivni i odgovorni građani sposobni za izgradnju bolje budućnosti te postići njihovo uključivanje u rješavanje problema održivog razvoja u zajednici. Ispunjavanju ovih ciljeva može pridonijeti svatko od nas brinući se za okoliš te na taj način stvoriti uvjete za održivi razvoj i pružiti pozitivan primjer najmlađima.


Fotografije

Voditeljica projekta: Hana Tepeš, učiteljica Hrvatskoga jezika


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina