2019-10-22 09:51:44

Dan kravate u PŠ Novi Senkovac

U petak, 18. listopada 2019. godine svi učenici PŠ Novi Senkovac obilježili su Dan kravate sa svojim učiteljicama. Bila je to prilika za prošetati kravate svojih tata, djedova, braće, stričeva ili ujaka. 

Nošenjem kravata odano je priznanje kravati, odjevnom predmetu koji je izraz hrvatske kreativnosti i individualnosti. Na taj način smo osvijestili važnost simbola u hrvatskoj tradiciji i komunikaciji. Učenici su kod kuće istraživali o kravati, a zanimljive informacije donijeli su u školu.  Raznim aktivnostima dali su svoj doprinos obilježavanju spomenutog dana pa su tako upoznati s poviješću kravate, nastankom i mijenjanjem kroz vrijeme te njezinim značenjem. Čitali su prigodne tekstove i izreke o kravati, načinili su velike kravate od hamer papira koje su oslikane temperama, a  izrađivali su i straničnike za knjige u obliku kravate mozaik tehnikom.

U fotogaleriji možete vidjeti kako je to sve izgledalo.

 

Izreka o kravati: U svim prilikama, ljudi koji umanjuju utjecaj manjih naroda trebaju se prisjetiti da nas Hrvati sve drže za vrat. (Norman Davies, britanski povjesničar)

 

Učiteljice Anamarija Roštaš i Tatjana Granjaš Kovač


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina