2019-04-06 08:17:00

Mobilnost u sklopu projekta Welittle XXI centuryexplorers… u našoj školi

U sklopu Erasmus + projekta pod nazivom Welittle XXI century explorers… ready to map and code our territory u vremenu od 2. do 6. travnja, Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina bila je domaćin zemljama partnerima u projektu. Učitelji iz Italije, Litve i Poljske došli su tako na drugu mobilnost u Slatinu u sklopu istoimenog projekta.

Projekt se provodi na dva područja. U prvom dijelu je istraživanje poznatih i nepoznatih lokacija i spomenika. Cilj je da učenici i partneri bolje upoznaju vlastiti teritorij. Učenici će postati „mali istraživači“ i tražiti takve lokacije, mjesta i objekte koji nisu poznati, ali bi trebali biti zbog njihove značajne prošlosti. Uz pomoć ljudi koje žive u blizini, učenici će rekonstruirati povijest tih mjesta i, kao mali geografi, slijedit će stare i nove puteve te zahvaljujući tehnici „kodiranja“, stvorite će papirnate i digitalne karte.

Drugo dio projekta  je pismeno i digitalno mapiranje, uporabom tehnika „kodiranja“. To je ambiciozniji dio projekta, ali i najzanimljiviji zbog edukacijskog rasta i osobnog razvoja učenika.

Jedan od ciljeva projekta je i suradnja s drugim školama, lokalnom vlasti, ljudima i medijima, učenicima i roditeljima pa su tako partneri za vrijeme svoga boravka u Slatini posjetili ured gradonačelnika grada Slatine  Denisa Ostrošića kako bi predstavili ciljeve projekta i izložili aktivnosti koje su održane i koje slijede.Gradonačelnik je u ugodnoj i opuštenoj atmosferi predstavio grad te izrazio dobrodošlicu i podršku sudjelovanju Osnovne škole Josipa Kozarca u ovom međunarodnom projektu.

Predstavnici zemalja partnera u trodnevnom aktivnom boravku obišli su Zavičajni muzej, crkvu sv. Josipa, Pustaru Višnjica, a za isto to vrijeme održano je niz radionica koje su pripremili učitelji i učenici od 1. do 6. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina. Učenici su poveli učitelje iz zemalja partnera na lov na blago u organizaciji učiteljice Martine Grundler Hrale i izrađivali su detalje po uzoru na freske kojima je oslikana unutrašnjost  crkve  sv. Josipa. Na satu Geografije učenici šestog razreda partnerima su pokazali kako se snalaze na karti županije i planu grada Slatine pod vodstvom učiteljice Mire Safin Knežević, a nakon toga uslijedila je radionica gdje su učenici petog i šestog razreda pokazali svoje znanje binarnih kodova te ispisali naziv projekta uz pomoć učiteljica Anite Jukić i Andree Granjaš. Učenic razredne nastave zadivili su sudionike projekta igrom CodyRoby, radovima u Pixel Art tehnici i snalaženjem u aplikaciji Scratch te zavidnim znanjem engleskog jezika. Naravno, zajednički susret prošao je uz pjesme koje su sa učenicima pripremile učiteljice Kata Huber, Maja Puškarić i Vedrana Čvek, a i uz veseli dječji ples pod vodstvom učiteljice Slavice Ostrogonac. Partneri su napustili Slatinu prepuni upečatljivih dojmova pitomog slatinskog kraja.

Galerija fotografija: http://os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=1257

 


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina