2019-06-18 08:18:52

Projekt učenika 6. razreda Bake i djedovi u školskim klupama

Učenici 6. razreda u svibnju i lipnju proveli su projekt Bake i djedovi u školskim klupama sa svojim učiteljima Hrvatskoga jezika Danijelom Vilčekom i Hanom Tepeš.

U prvome dijelu projekta učenici su imali za zadatak intervjuirati svoje bake i djedove te na taj način saznati kako je prije izgledalo školovanje - koje su obveze i odgovornosti imali učenici, koje su predmete učili, kako su provodili slobodno vrijeme, jesu li nosili uniforme, koje su kazne dobivali, kakav su imali školski pribor itd. Učenici su nakon interpretacije Kozarčeva teksta Moj djed naučili što je portret lika, stoga su pisali književne portrete u kojima su opisivali svoje djedove.

Nakon provedenih aktivnosti učenici su posjetili Zavičajni muzej Slatina, gdje ih je kustos Srđan Đuričić upoznao s pojedinostima školovanja učenika u 20. st. Osim što su razgledali postav muzeja posvećenog povijesti školstva na slatinskome području, učenici su se i sami okušali u krasopisu, u čemu se baš i nisu najbolje snašli te su zaključili da je to vrlo zahtjevna vještina.

Kao posljednju aktivnost projekta pozvali smo bake da nam se pridruže da satu Hrvatskoga jezika i razgovaraju s učenicima o svojim školskim danima. Tako su nas 7. lipnja posjetile Mira Šerer, baka učenice Lane Šerer (6. b) te Marija Kracl, baka učenice Helene Habričko (6. a). Učenici su s nestrpljenjem dočekali bake s puno pitanja, a bake su nam zauzvrat donijele svoje ručno vezene radove te domaće kolače, kojima smo se svi zasladili. Na kraju druženja s bakama učenici su zaključili kako je današnjoj djeci ipak lakše u školi jer ne moraju teško fizički raditi, sve informacije su im nadohvat ruke, a učitelji nisu toliko strogi i nema fizičkog kažnjavanja.

Učenici su vrlo rado i zainteresirano sudjelovali u ovom mjesečnom školskom projektu te se vesele sljedećim sličnim aktivnostima.

Hana Tepeš, učiteljica Hrvatskoga jezika

 

Galerija fotografija: http://os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=1236


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina