2019-05-17 19:19:00

Četvrta mobilnost u Portugal u okviru projekta „Matematika, kraljica znanosti“

Ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Slatina Ksenija Vujanović – Juras, voditeljica projekta Anita Jukić te učiteljice Denis Vujanović i Azra Benković u razdoblju od 13. do 17. svibnja sudjelovale su na međunarodnom susretu u portugalskom gradu Guimarães u okviru projekta „Matematika, kraljica znanosti“. Na mobilnosti u Portugalu, koja je nosila naziv „Festival kemije“, sudjelovala su i četiri učenika naše škole: Tvrtko Kolarić, Fran Kovač, Ian Karol Vrbaslija i Patrik Štruklec. Također, na susretu su sudjelovali učitelji i učenici partnerskih zemalja iz Rumunjske, Poljske i Portugala.

Domaćin sastanka bila je škola Santos Simões, velika ustanova smještena u povijesnom gradu Guimarãesu, koji broji 160.000 stanovnika, a nalazi se na sjeverozapadu Portugala. Škola je opremljena kvalitetnim laboratorijima za fiziku, kemiju i biologiju, u kojima su učenici iz svih zemalja pohađali radionice održane modernim metodama podučavanja znanosti. Budući da ova mobilnost podrazumijeva učenje, podučavanje i osposobljavanje, učenici su imali priliku upoznati kulturu partnerskih zemalja, sudjelovati u radionicama o učinkovitom učenju, razmijeniti iskustva i rezultate projekta te prezentirati aktivnosti tijekom proteklih nekoliko mjeseci rada. Marljiv trud i rad učenika i učitelja naše škole tijekom proteklih nekoliko mjeseci dokumentiran je u obliku kratkometražnog filma koji je prikazan partnerima prvi dan susreta, a možete ga pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=ec9NrzIhaeE.

Svim učiteljima partnerima omogućen je program osposobljavanja korištenjem eksperimenata u procesu podučavanja matematike i prirodoslovnih predmeta. Imali su priliku praćenja nastave nekoliko predmeta, a glavnu ulogu imala je kemija jer su nam domaćini organizirali pravi „Festival kemije“.

Sljedeća mobilnost u kojoj će sudjelovati učitelji zakazana je za srpanj 2019.,kada će po drugi put domaćin biti OŠ Josipa Kozarca, Slatina. Projekt se nastavlja dalje prema točno određenom dogovoru na najvišoj razini među zemljama partnerima. Učitelji i učenici škole imaju razloga unaprijed se radovati daljnjem unaprjeđenju zacrtanih odgojno-obrazovnih ciljeva kroz europsku suradnju i razmjenu iskustava među školama sudionicima projekta.

Galerija fotografija: http://os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=1204

Anita Jukić, voditeljica projekta

 


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina