2019-05-14 11:05:00

Šestaši na izletu

Učenici šestog razreda sa svojim su razrednicima Tatjanom Lulić Prpić, Draženom Vujanović i Danijelom Vilčekom posjetili središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku u utorak, 14. svibnja 2019. godine. Prvo odredište – grad na četirima rijekama, renesansno utvrđeni Karlovac, dočekao nas je u pripremama za borbu s Kupom, Mrežnicom, Koranom i Dobrom. 

To nas ipak nije spriječilo uživati u šetnji gradskim perivojima uz priču lokalnog vodiča o fortifikacijskoj važnosti starog Karlovca, trgovačko-povijesnom dignitetu, njegovim znamenitostima, ali i suvremenom Karlovcu koji, premda se bori s hrvatskim demografskim problemima, pokušava živjeti usporedno s europskim tendencijama. Učenicima se posebno svidio karlovački slatkovodni akvarij Aquatika u kojem su se upoznali sa stotinjak vrsta slatkovodnih riba.

Nakon Karlovca posjetili smo idilični Ozalj. U obilasku Zavičajnog muzeja grada Ozlja saznali smo mnogo o povijesti toga grada, velikaškim obiteljima koje su svoje blago gomilale u starom gradu iznad Kupe i sudbinama poznatih ozaljskih osoba – obitelji Zrinskih i Frankopan te Slave Raškaj.

Desetak minuta vožnje od Ozlja dočekao nas je Krašić, pitoreskno mjesto na razmeđi Karlovačke i Zagrebačke županije. Poznat kao rodno mjesto Alojzija Stepinca, Krašić nas je zaintrigirao pričom o tom našem blaženiku i njegovu mukotrpnom životu.

Naš je izlet završio u Samoboru. Tko bi prošao pored Samobora, a da ne stane pojesti barem jednu kremšnitu? Iako su nadaleko poznate, nekako smo se složili da su kremšnite naših mama i baka ukusnije.

Ugodnom vožnjom u kojoj su korespondirali san i glasni dojmovi, vratili smo se u Slatinu zadovoljni još jednim zajedničkim putovanjem.

Galerija fotografija: http://os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=1202

Danijel Vilček, učitelj Hrvatskog jezika          


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina