2019-05-21 12:46:31

Preporoditelji našega kraja

U sklopu projekta Preporoditelji našega kraja učenici sedmog razreda u pratnji učiteljica Martine Grundler Hrala, Ljiljane Ivanković, Snježane Tot i Ivane Strupar 17. svibnja 2019. posjetili su Grabrovnicu, rodno mjesto istaknutog predstavnika Hrvatskog narodnog preporoda, Petra Preradovića.

Cilj terenske nastave bio je upoznati učenike s pripadnikom Hrvatskog narodnog preporoda našeg šireg kraja, Petra Preradovića, te pratiti njegov životni put. Učenici su imali priliku pogledati dokumentarni film o životu Petra Preradovića te se na taj način poznali s njegovim životom i javnim djelovanjem kao jednog od najpolodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti svoga doba.

Rodna kuća Petra Preradovića podignuta je u 18. stoljeću,  nedavno je obnovljena i sadrži kronološki muzejski postav pjesnikova života te kataloški popis izložaka u postavu, multimedijske sadržaje, poput igara u kojima su se učenici mogli okušati. Nakon razgledavanja postava, učenici su sudjelovali u literarnoj radionici u sklopu koje su pisali domoljubne pjesme po uzoru na Petra Preradovića, a potom su neki učenici i čitali svoje literarne uratke. Sve pjesme će biti skupljene i izložene na plakatu u našoj školi. Na povratku iz Grabrovnice učenici su posjetili i Pitomačku župnu crkvu svetog Vida.

Učenici su bili oduševljeni posjetom rodnoj kući Petra Preradovića te se na ovakav način razvija interes za istraživački rad te njegovanje tradicije i prošlosti hrvatskog naroda kroz nastavu Povijesti, Hrvatskog jezika i Vjeronauka.

Fotografije možete pogledati u galeriji: http://os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=1198

Ivana Strupar, učiteljica Hrvatskoga jezika


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina