2019-03-28 09:24:04

Posjet zavičajnom muzeju 3.b razrednoga odjela

Učenici 3.b razrednoga odjela posjetili su, 22.3.2019. god.,  Zavičajni muzej u Slatini.

 

Razgledavajući stalnu postavu muzeja koja prikazuje dugo povijesno razdoblje kontinuiranog života na slatinskom prostoru, kustos muzeja, Srđan Đurčević, učenicima je, na  veoma zanimljiv i edukativan način, ispričao priče brojnih izloženih predmeta prirodne, kulturne i duhovne baštine. Obilaskom muzeja učenici su putovali kroz vrijeme i upoznali se s nekadašnjim načinom života ljudi na slatinskom području. Najzanimljivija činjenica im je bila da pisana povijest Slatine seže u daleku 1297. godinu kada je nastao najstariji dokument u kome se spominje Grad. Učenici su s velikom pozornošću slušali povijesne priče o vlastelinskim obiteljima kao nositeljima razvoja slatinskog gospodarstva, priče o vremenima ratovanja, vjerskom životu, likovnim radovima slatinskih akademskih slikara te o prirodopisu flore i faune rijeke Drave. Isto tako, posebno su ih zanimale obrtničke teme koje se tiču tradicionalnih obrada drveta i zbirka narodnih nošnji.

 

Na kraju putovanja kroz vrijeme učenici su  obišli edukacijsku dvoranu koja prikazuje razvoj školstva, slatinske zavičajne književnike, računanje i krasopis te muzejsku knjižnicu i zbirku  hrvatskog glazbenog velikana Milka Kelemena.

 

Zadovoljni te puni dojmova, obogaćeni novim saznanjima i s osmijehom na licu, obećali su da će ponovno doći  u muzej pogledati izložbu  i  poslušati nove  zanimljive povijesne priče o našem kraju.

 

Kako nam je bilo možete pogledati u fotogaleriji na: http://os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=1143

Gordana Kovač


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina