2019-02-21 08:05:34

Hrvatski sabor 1861. u učionici Povijesti

Učenici 7. a, b i c razrednog odjela su, 18. i 19. veljače 2019., na satu Povijesti, izveli demonstraciju Hrvatskog sabora iz 1861. g. na način da su bili podijeljeni u tri stranke koje su zastupale svoje interese, a glavno je pitanje bilo raspraviti o odnosu Hrvatske i Ugarske, koji je prekinut 1848. g. djelovanjem bana Josipa Jelačića. 

Prva je stranka bila Narodna stranka s vođom Ivanom Mažuranićem, a zalagala se za savez s Ugarskom, ali uz uvjete teritorijalne cjelovitosti Hrvatske. Drugu su stranku činili unionisti uz vodstvo grofa Julija Jankovića te su se zalagali za bezuvjetnu uniju s Ugarskom. Treća je stranka bila Stranka prava, vođe Ante Starčevića koja se zalagala za samostalnu Hrvatsku.

Nakon početne zbunjenosti,  pojedini su učenici  poveli pravu raspravu u koju se uključio cijeli razredni odjel. Bilo je vrlo zanimljivo gledati način na koji učenici, zastupnici argumentima pokušavaju izboriti pobjedu u Saboru. U ovoj su aktivnosti morali koristiti znanja iz prvog obrazovnog razdoblja i spojiti ih s novim gradivom koje se tiče Hrvatske u sklopu Austro-Ugarske Monarhije u drugoj polovici XIX. i početkom XX. st.

Učiteljica Povijesti je bila jako ponosna na svoje učenike koji su pokazali kako mogu na drugačiji, kreativan način učiti gradivo nacionalne povijesti, a, na kraju krajeva, tko zna?! Možda će netko od njih i postati budući saborski zastupnik.

Fotografije:http://os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=1090

 

Učiteljica Martina Grundler Hrala


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina