2018-11-23 12:48:32

Na prvoj mobilnosti Erasmus + projekta „Be the change…you want to be!“ učiteljice iz OŠ Josipa Kozarca, Slatina upoznale rumunjsku tradiciju i kulturu

Učiteljice iz OŠ Josipa Kozarca, Slatina Katarina Kokorić i Tatjana Lulić Prpić i pedagoginja Ana Perković su, od 16. do 20. studenog 2018. godine, sudjelovale na prvoj mobilnosti Erasmus  + projekta „Be the change…you want to be!“ koja je održala u rumunjskom gradu Curtea de Argeş.

 

 Za vrijeme petodnevnog boravka učitelji, iz Grčke, Litve, Italije, Španjolske i Hrvatske, su imali priliku posjetiti krajeve Rumunjske u kojima stanovnici generacijama žive u skladu s prirodom njegujući tradiciju i kulturu. Posjetom tradicionalnoj mesnici i destileriji te kušanjem hrane proizvedene na tradicionalan način učiteljima se željelo ukazati kako se u suživotu s prirodom mogu izbjeći nedaće modernog doba što je i problematika spomenutog projekta.  Učenici škole domaćina su  izvođenjem tradicijskih pjesama i plesova  gostima pokazali da se njegovanjem tradicije s lakoćom može premostiti generacijski jaz. O održivom su razvoju  gosti imali priliku učiti i posjetom hidroelektrani smještene na akumulacijskom jezeru Vidraru te sudjelovanjem na konferenciji o odlaganju plastike na kojoj su raspravljali o tome kako se države partnerskih škola nose s problemom odlaganja otpada.  Posjetom gradu Alba Iuliai partnerima se željela dočarati atmosfera uzbuđenja zbog proslave stote godišnjice ujedinjena Rumunjske koju će cijela država svečano proslaviti u prosincu ove godine. 

Projekt „Be the change… you want to be!“ je jedan od tri međunarodna projekta koji se trenutno provode u OŠ Josipa Kozarca ,Slatina, a kojima spomenuta škola, uz redovnu nastavu i izvannastavne aktivnosti, nastoji svojim učenicima omogućiti što bolji napredak. Stoga će učenici u sljedeće dvije godine sudjelovanjem u projektnim aktivnostima imati priliku rješavati pitanje održivog razvoja s ciljem unošenja promjena u zajednicu u kojoj žive.

Fotografije pogledajte na: http://os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=1001

 

Ana Perković, stručni suradnik pedagog


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina