2017-05-16 13:18:22

Plickers u nastavi povijest

Plickers je alat namijenjen jednostavnoj i inovativnoj provjeri znanja u razredu, anketama ili kratkim istraživanjima  s automatskim prikupljanjem i analizom dobivenih rezultata.

 

 

Naziv Plickers (eng. paper+clickers) daje nam do znanja kako je riječ o “papirnatoj” verziji klikera. 

Riječ je o papirnatim karticama koje su  jedinstvene za svakog pojedinog učenika u razredu. Svojim izgledom podsjećaju na QR kodove. Nakon postavljenog pitanja svi učenici trebaju prikazati svoj odgovor pravilnim položajem svoje kartice, a učitelj svojim mobilnim uređajem skenira sve kartice i na taj način prikuplja rezultate.

Nakon što učitelj unese pitanja i kreira razrede koristeći navedene opcije, potrebno je isprintati kartice koje će podijeliti svakom učeniku u skladu s rednim brojem. Jedna se kartica može koristiti u više razreda i za više pitanja. Na karticama su zabilježeni odgovori (A,B,C,D) koji su dovoljno malenog formata kako drugi učenici ne bi mogli vidjeti prikazani odgovor. Sve što učenik treba napraviti je podignuti svoju karticu tako da odgovor koji smatra točnim postavi na vrh kartice.

Učitelj na svoj mobilni uređaj prethodno preuzima besplatnu mobilnu aplikaciju Plickers (s Google Playa ili App Storea) i pomoću koje će zabilježiti odgovore. Odgovori se prikupljaju  kamerom mobilnog uređaja, rezultati se automatski zabilježavaju i prosljeđuju web aplikaciji (Live View). Prilikom skeniranja kamerom svaki se odgovor skenira samo jednom, stoga je ova metoda vrlo pouzdana.

 

Plickers smo koristili na satu povijesti u 5. i 7. razredima i zaključili smo kako je alat jednostavan za implementaciju u nastavu, inovativan, pouzdan i zanimljiv način provjere znanja bilo na početku sata kao uvod u obradi novih sadržaja, bilo na kraju sata za ponavljanje obrađene nastavne jedinice ili čak za klasičnu provjeru znanja koja rezultira ocjenom.

 

Učenici su mu dali čistu peticu!!!

 

​Fotografije pogledajte na: http://www.os-jkozarca-slatina.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=653

 

 

Martina Grundler Hrala

 

 

 

Izvor: http://e-laboratorij.carnet.hr/plickers/

 


Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina